Tips voor het reinigen van je matras

Het reinigen van je matras is een belangrijk onderdeel van het behouden van een gezonde slaapomgeving. Hoewel het misschien niet zo vaak in gedachten komt als het wassen van beddengoed, kan regelmatig reinigen helpen bij het verwijderen van allergenen, stofmijten en vlekken, waardoor je een frisse en gezonde slaapomgeving creëert. We delen handige tips voor het effectief reinigen van je matras.

Waarom je matras reinigen?

Je matras kan een broedplaats zijn voor stof, vuil, zweet, dode huidcellen en zelfs schimmels en bacteriën. Regelmatig reinigen helpt bij het verwijderen van deze ophopingen en zorgt voor een schone slaapomgeving. Bovendien kan het verwijderen van vlekken en geuren je matras frisser laten ruiken en er als nieuw uit laten zien.

Hoe reinig je je matras?

Met ons eenvoudig stappenplan ben je verzekerd van een schoon matras. Je matras goed onderhouden zorgt niet enkel voor betere hygiëne, maar verlengt ook de levensduur.

1. Stofzuigen

Begin met het regelmatig stofzuigen van je matras om stof, huidschilfers en ander vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een bekledingshulpstuk om alle oppervlakken grondig te reinigen.

2. Vlekverwijdering

Elke nacht verlies je vocht waardoor er gele vlekken ontstaan in je matras. Gelukkig kun je deze vlekken gemakkelijk verwijderen met zuiveringszout of keukenzout. Maak de vlek vochtig met water, strooi er het zout gelijkmatig overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het zout verwijderen. Voor andere vlekken gebruik je een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en milde zeep, om vlekken voorzichtig te deppen en te verwijderen. Vermijd het gebruik van te veel water om schimmelvorming te voorkomen.

3. Luchten

Laat je matras regelmatig luchten door het naar buiten te brengen op een zonnige dag. Zonlicht helpt bij het doden van bacteriën en verwijdert vocht dat kan leiden tot schimmelvorming.

4. Gebruik een matrasbeschermer of een topper

Om je matras te beschermen tegen vlekken en vuil, gebruik je een matrasbeschermer die je regelmatig kunt wassen. Hierdoor blijft je matras langer schoon en fris. Een topper, ook wel bekend als een topmatras of matrastopper, is een extra laag die je boven op je matras plaatst. Een topper is niet enkel makkelijker te reinigen, het verlengt ook de levensduur van je matras en biedt extra comfort.

5. Professionele reiniging

Als je matras ernstig bevuild is of als je allergieën hebt, overweeg dan om je matras professioneel te laten reinigen. Professionele reinigingsdiensten kunnen diep reinigen en steriliseren om een optimale hygiëne te garanderen.

Wanneer moet je een matras vervangen?

Een matras gaat gemiddeld zo’n 8 á 10 jaar mee. De levensduur van een matras kan echter varieren afhankelijk van het type matras, de kwaliteit en het onderhoud. Twijfel je of jouw matras aan vervanging toe is? Vraag onze slaapexperts om een bedinspectie en wij geven je graag persoonlijk advies!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

auping cresto matras gasse slaapcomfort sfeer2

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld