Wat te doen bij snurken?

Wat is de oorzaak van snurken?

Wanneer er minder ruimte is in je neus of keel, gaat de lucht sneller doorheen je stembanden. Als dit gebeurt, hoor je snurkgeluiden. Het geluid kan verschillen van persoon tot persoon. Sommigen merken er nauwelijks iets, terwijl anderen wakker worden van zichzelf. Meestal heeft je partner er het meeste last van. Wat kun je doen om de vrede en de nachtrust te bewaren?

1. Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan leiden tot de ophoping van vetweefsel in de keel, wat de luchtweg vernauwt en snurken veroorzaakt. Door een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen, kun je overtollige kilo’s kwijtraken en de frequentie en intensiteit van het snurken verminderen.

2. Verandering van slaaphouding

Slapen op je rug kan de kans op snurken vergroten doordat de tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken en de luchtweg blokkeren. Probeer op je zij te slapen om de luchtwegen open te houden. Sommige mensen vinden het handig om een rugsteun of kwalitatieve kussens te gebruiken om de juiste slaaphouding te behouden.

3. Gezonde levensstijl

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de spieren in de keel ontspannen, waardoor het snurken wordt bevorderd. Stoppen met roken en het beperken van alcoholconsumptie kunnen positieve veranderingen teweegbrengen in de spiertonus van de keel, waardoor het probleem afneemt.

4. Luchtbevochtigers

Droge lucht kan het weefsel in de keel uitdrogen, waardoor het snurken kan toenemen. Het gebruik van luchtbevochtigers in de slaapkamer kan helpen om een optimale vochtigheidsgraad te behouden en de luchtwegen vochtig te houden.

5. Raadpleeg een professional over aanhoudend snurken

Er zijn verschillende producten te koop die snurken zouden verminderen, maar wees hier altijd voorzichtig mee. Als het probleem aanhoudt ondanks het proberen van verschillende zelfzorgmaatregelen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een medische professional kan de onderliggende oorzaken van snurken evalueren en gepaste behandelingen voorstellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van deze methoden kan variëren van persoon tot persoon. Het kan ook nodig zijn om verschillende benaderingen te combineren voor het beste resultaat. Het is altijd verstandig om met een zorgverlener te overleggen voordat je grote veranderingen aanbrengt in je levensstijl of gebruikmaakt van specifieke apparaten.

Andere slaapproblemen?

Ondervind je andere slaapproblemen, zoals nek- en rugpijn? Kom dan langs in één van onze vestigingen en laat je adviseren door onze slaapexperts met meer dan 30 jaar ervaring!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

Schouderpijn slapen snurken

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld