De 7 grootste mythes over slapen ontkracht

Mythes over slapen zijn wijdverspreid. Omdat verkeerde informatie kan leiden tot een slechte nachtrust, helpen we de 7 grootste misvattingen over slapen de wereld uit.

1. Je hebt 8 uur slaap nodig

Eén van de meest wijdverspreide mythes over slapen is dat iedereen exact 8 uur slaap nodig heeft. Dit is niet waar. De optimale hoeveelheid slaap varieert van persoon tot persoon. Bovendien is meer slapen niet altijd beter, zoals we al eerder vertelden in ons artikel over slaaprestrictie. Luister naar je lichaam en experimenteer met verschillende slaaptijden om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

2. Een onderbroken slaap is een slechte slaap

Word je ‘s nachts wakker? Het is volledig normaal om meerdere keren per nacht kort wakker te worden. Deze korte onderbrekingen zijn meestal onschadelijk en horen bij de natuurlijke slaapcyclus. Maak je dus geen zorgen als je af en toe ’s nachts wakker wordt. Het is natuurlijk een ander verhaal als je slapeloosheid ervaart. In dat laatste geval is het een goed idee om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.

3. Een glas alcohol voor het slapengaan helpt om in slaap te vallen

Hoewel alcohol inderdaad slaperigheid kan veroorzaken, is het niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Alcohol verstoort de slaapkwaliteit en kan leiden tot een onrustige slaap met frequente onderbrekingen. Als je echt een goede nachtrust wilt, vermijd dan het drinken van alcohol vlak voor het slapengaan.

4. Snurken is normaal en onschadelijk

Je denkt misschien dat snurken een onschuldige bijwerking van slapen is, maar in werkelijkheid kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals slaapapneu. Snurken kan leiden tot vermoeidheid overdag en andere gezondheidscomplicaties. Als je regelmatig snurkt, is het raadzaam om dit met een arts te bespreken.

5. Een dutje overdag verstoort de nachtrust

Korte dutjes van 20 à 30 minuten kunnen je juist helpen om overdag alerter en productiever te zijn, zonder je nachtelijke slaap te verstoren. Zorg er wel voor dat je dutjes kort en op een consistent tijdstip houdt.

6. Je kunt slaaptekort inhalen in het weekend

Helaas werkt slaap niet zo. Onregelmatige slaaptijden verstoort je slaapritme. Het kost je lichaam energie om zich aan te passen aan veranderingen. Houd liever vaste tijdstippen aan om te gaan slapen en op te staan. Je zal beter inslapen, makkelijker ontwaken en je beter voelen.

7. Een stevige matras is altijd beter

Het idee dat een stevige matras de beste optie is voor een goede nachtrust is een veelvoorkomende misvatting. De juiste matras is afhankelijk van individuele voorkeuren en slaaphoudingen. Een te stevig matras kan leiden tot drukpunten en ongemak, terwijl een te zachte matras niet genoeg ondersteuning biedt. Het is belangrijk om een matras te kiezen die het beste past bij jouw slaapbehoeften.

Heb je nog vragen?

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en gelukkig leven. Daarom is het motto achter Gasse Slaapcomfort: wij verkopen geen bedden, maar nachtrust. Heb je vragen over je individuele slaapbehoeften? Heb je ‘s ochtends weleens last van nek- of rugpijn? Aarzel niet en vraag advies aan onze slaapexperts!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

de 7 grootste mythes over slapen

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld