Te warm om te slapen? Onze tips voor koele zomernachten

Wanneer de zomertemperaturen stijgen, kan een goede nachtrust een uitdaging zijn. Het is belangrijk om je slaapomgeving aan te passen en je lichaam te helpen om koel te blijven. Hier zijn enkele tips om je nachtrust te verbeteren tijdens warme zomernachten.

1. Houd ramen en gordijnen overdag gesloten

Om je huis koel te houden, sluit je overdag de ramen en gordijnen. Je kunt ook gebruikmaken van verduisterende gordijnen die speciaal zijn ontworpen om de warmte buiten te houden. Pas ’s avonds laat, wanneer de temperatuur begint te dalen, kun je de ramen openen voor een verfrissende luchtstroom.

2. Hydrateer jezelf met lauwwarme dranken

Drink veel water gedurende de dag, maar vermijd alcohol. Alcohol kan je lichaamstemperatuur verhogen en je uitdrogen, wat je nachtrust negatief beïnvloedt. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar lauwwarme dranken zoals thee kunnen je helpen om koel te blijven. De tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur door de warme drank zorgt ervoor dat je lichaam later afkoelt.

3. Neem een lauwwarme douche

In plaats van een koude douche, die je lichaam ertoe aanzet om je weer op te warmen, kun je beter een lauwwarme douche nemen. Dit helpt je lichaam om af te koelen en bereidt je voor op een betere nachtrust. Daarnaast kun je je voeten en polsen even onder een koude waterstraal houden voordat je naar bed gaat. Een verkoelend voetbad is ook een effectieve manier om je lichaamstemperatuur te verlagen.

4. Gebruik airco correct

Mag je airco op de slaapkamer gebruiken? Ja, zolang je deze goed gebruikt. Allereerst zet je de airco best niet te koud. Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot is, kan dit zorgen voor verkoudheid. Daarbij slaap je best niet in de luchtstroom, want dan kan je last krijgen van spieren of gewrichten. Houd er ook rekening mee dat sommige airco’s veel lawaai maken, wat ook niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

5. Gebruik natuurlijke materialen

Een zomerdekbed is dunner dan een gewoon dekbed en is gemaakt van dons, katoen of zijde. Naast hun verkoelende eigenschappen, zijn deze materialen ook vochtregulerend. Vind je een dekbed alsnog te warm om te slapen? Slaap dan onder een katoenen laken. Katoen is ademend en helpt je om koel te blijven tijdens de nacht. Vermijd synthetische materialen die de warmte vasthouden en kies voor natuurlijke stoffen die beter ventileren. Een geschikte topper en kussen doen ook wonderen voor je nachtrust tijdens de zomer. Twijfel je? Onze slaapspecialisten helpen je graag verder!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

te warm om te slapen. tips om te slapen tijdens de hete zomermaanden

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld