Slaapwandelen: feiten en mythes

Slaapwandelen is een intrigerend fenomeen dat al eeuwenlang mensen fascineert. Terwijl sommige mensen beweren dat slaapwandelen gevaarlijk is, zijn anderen van mening dat het gewoon een mythe is. We duiken dieper in de wereld van slaapwandelen om de feiten van de mythes te scheiden en geven je een helder inzicht in dit raadselachtige gedrag.

Slaapwandelen is echt: feit

Laten we meteen één van de grootste mythes ontkrachten: slaapwandelen is absoluut echt. Het is een slaapstoornis, somnambulisme genaamd, die meestal optreedt in de eerste helft van de nacht tijdens de non-REM-slaapfase. In deze slaapfase is het lichaam actief, maar verkeren de hersenen in een slaapmodus. Een slaapwandelaar heeft vaak hun ogen open, daarom lijkt het voor een buitenstaander alsof ze klaarwakker zijn, maar in werkelijkheid is hij of zij diep in slaap terwijl ze rondlopen. De volgende dag kan de slaapwandelaar zich niets meer van hun activiteiten herinneren.

Slaapwandelaars mag je niet wakker maken: mythe

Je mag een slaapwandelaar wel wakker maken, maar omdat ze in een diepe slaapfase zitten, is dat erg moeilijk. Als je het toch doet, kan de persoon in de war zijn of erg schrikken. Zorg er dus voor dat de slaapwandelaar op een veilige plaats staat als je hem of haar wekt, en bijvoorbeeld niet op de trap. Je kunt best de slaapwandelaar zachtjes terug naar zijn of haar bed begeleiden.

Slaapwandelen kan gevaarlijk zijn: feit

Hoewel slaapwandelen meestal onschuldig is, kunnen sommige situaties gevaarlijk zijn. Slaapwandelaars kunnen zichzelf verwonden door te vallen of objecten omver te werpen. Het is daarom belangrijk om de slaapomgeving veilig te houden, vooral als er regelmatig slaapwandelaars in huis zijn. Zorg dat er geen voorwerpen op de grond liggen waarover de slaapwandelaar kan struikelen. Plaats eventueel een sensormat naast het bed om een alarm te activeren als de persoon uit bed stapt en ontwaakt.

Slaapwandelen is genetisch: feit

Deze slaapstoornis heeft vaak een genetische factor. Als één van je ouders slaapwandelde, is de kans groter dat je hetzelfde gedrag vertoont. Het wordt ook geassocieerd met bepaalde medische aandoeningen, zoals slaapapneu en rusteloze benen-syndroom. De voornaamste oorzaak bij slaapwandelen is echter nog steeds onbekend. Hoewel er een genetische predispositie bestaat, spelen omgevingsfactoren, zoals emoties en stress, vaak een grotere rol als mogelijke oorzaken voor slaapwandelen.

Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen: feit

Kinderen, met name tussen de vier en twaalf jaar oud, zijn vatbaarder. Maar liefst één op de dertig kinderen slaapwandelen regelmatig, waarvan meer jongens dan meisjes. Bij kinderen kunnen factoren zoals ziekte, stress, vermoeidheid en angst het normale slaappatroon verstoren. Meestal stopt het vanzelf bij de meeste kinderen naarmate ze ouder worden.

Slaapwandelen is onbehandelbaar: mythe

Gelukkig is het behandelbaar. Het identificeren en vermijden van triggers, zoals stress, alcohol of cafeïne, kan helpen. Vermits oververmoeidheid ook een oorzaak kan zijn, is het belangrijk om een regelmatig slaappatroon aan te houden en eventueel ontspanningsoefeningen voor het slapengaan te doen. Helpen deze tips niet? Raadpleeg altijd een arts als slaapwandelen een probleem wordt. In ernstige gevallen kan gedrags- of medicamenteuze therapie worden overwogen.

In conclusie, slaapwandelen is geen mythe; het is een echte slaapstoornis die vele mensen treft. Terwijl de meeste gevallen onschadelijk zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van de feiten en voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen. Slaap veilig!

Heb je nog vragen over andere slaapproblemen, zoals nek- en rugpijn? Kom langs bij onze slaapspecialisten voor gratis slaapadvies. Boek je afspraak vandaag nog in één van onze vestigingen in Parkstad of Maastricht.

slaapwandelen-feiten-mythes

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld