Tips voor het reinigen van je dekbed

Het regelmatig luchten van je dekbed is een goede eerste stap om het fris te houden. Soms is echter een grondige wasbeurt nodig om transpiratievocht en bacteriën te verwijderen en de levensduur van je dekbed te verlengen.

Kies je voor wassen of stomen? Kan je het dekbed in je eigen wasmachine wassen? En wat zijn de vaste wasvoorschriften voor verschillende soorten dekbedden? Met ons advies per type dekbed en algemene tips lig je voortaan altijd fris.

Kun je een dekbed wassen in je wasmachine?

Het reinigen van je dekbed doe je natuurlijk niet dagelijks. Door regelmatig te luchten kom je al een heel eind om het op te frissen. Maar om de 2 á 4 maanden is een grondige wasbeurt nodig. Ben je iemand die snel zweet? Dan kun je het dekbed vaker wassen. Dit kan prima in je eigen wasmachine, zolang de trommel groot genoeg is. Let wel goed op het type dekbed.

Op hoeveel graden was je een dekbed?

Om alle bacteriën te doden, raden we aan je dekbed op minimaal 60 graden te wassen. Maar dit kan te warm zijn voor sommige dekbedden. Controleer daarom altijd de wasvoorschriften op het label van je dekbed. Als je dekbed niet in de wasmachine kan, breng het dan naar de stomerij.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed kan prima in de wasmachine, kies dan voor een fijnwas- of wolwasprogramma. Controleer het label voor de juiste temperatuur en gebruik speciaal wasmiddel voor dons. Je kunt tennisballen gebruiken om de veertjes luchtig te houden.

Als het dekbed niet in de wasmachine past, kan je het met de hand wassen in een badkuip.
Zorg ervoor dat je het goed uitspoelt.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed kan ook in de wasmachine, meestal op maximaal 60 graden. Let op het waslabel en was het dekbed alleen wanneer nodig om de levensduur niet te verkorten. Een synthetisch dekbed kan veilig in de droger.

Wollen dekbed

Wij raden af om een wollen dekbed in de wasmachine te wassen. Chemisch reinigen is beter, tenzij het waslabel anders aangeeft. Gebruik ossengalzeep of groene zeep voor vlekken, maar reinig niet het hele dekbed tenzij nodig. Lucht het dekbed regelmatig om het fris te houden.

Zijden dekbed

Lucht je zijden dekbed regelmatig, bij voorkeur buiten maar niet in direct zonlicht. Reinig het bij de stomerij alleen indien noodzakelijk.

Vervang tijdig je dekbed

Een goed dekbed gaat gemiddeld 10 jaar mee. Om hygiënische redenen is het verstandig om na enkele jaren een nieuw dekbed aan te schaffen. En wanneer het tijd is om je dekbed te vervangen, is het vaak ook tijd voor een nieuwe matras.

Twijfel je of je bed aan vervanging toe is? Of kamp je met nek- of rugklachten? Onze slaapexperts geven je graag persoonlijk advies!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

auping dekbed prestige natuur gasse slaapcomfort 5

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld