Welke stof kiezen voor je beddengoed?

Er is keuze uit verschillende stoffen voor je beddengoed. De juiste stof kan een wereld van verschil maken voor je slaapcomfort. We leggen het verschil uit zodat jij de stof kan kiezen die het beste bij jou past!

Belangrijk om te weten: het weefproces

Bij het kiezen van de juiste stof voor je beddengoed, is het belangrijk om te begrijpen hoe stoffen geweven worden. Tijdens het weefproces worden twee verschillende sets garens of draden gekruist. De manier waarop deze draden elkaar kruisen, bepaalt het weefsel en daarmee de kwaliteit van de stof. Daarnaast is de draadtelling van belang. Over het algemeen geldt: hoe hoger de draadtelling, hoe fijner het garen en hoe zachter en gladder de stof aanvoelt.

Katoen renforcé

Het woord “renforcé” komt uit het Frans en betekent “versterkt”. Bij katoen renforcé wordt een strakkere en dichtere weeftechniek gebruikt. Hierdoor wordt de stof steviger en minder rekbaar, maar ook duurzamer en slijtvaster dan gewoon katoen. Het kan beter tegen regelmatig wassen en dagelijks gebruik.

Vanwege de sterkte en duurzaamheid is katoen renforcé ideaal voor beddengoed, zoals dekbedovertrekken en kussenslopen. De stof wordt ook veel gebruikt voor kleding en andere textielproducten die veelvuldig worden gebruikt en gewassen.

Katoen perkal

Katoen perkal is een fijnere variant van katoen, met een hogere draadtelling en gebruik van fijnere garens. Hierdoor voelt de stof zachter, gladder en luxueuzer aan. Het heeft een matte afwerking in tegenstelling tot de glanzende afwerking van katoensatijn. Het is een populaire keuze voor hotels vanwege het luxe en frisse gevoel.

Daarnaast is perkal duurzaam en bestand tegen veelvuldig wassen. Het behoudt zijn kwaliteit goed over tijd en wordt vaak zachter met elke wasbeurt.

Katoen flanel

Flanel wordt op een specifieke manier geweven, waardoor er meer lucht in het weefsel zit. De lucht tussen de garens vormt een isolerende laag, waardoor de stof lekker warm is. Vervolgens wordt de stof geborsteld aan één of beide zijden van de stof. Door het borstelen krijgt flanel een zachte, wollige en warme textuur.

Katoen flanel voelt bijzonder comfortabel en behaaglijk, ideaal voor gebruik tijdens de koudere maanden. Ondanks de warmte die het biedt, is katoen flanel ook redelijk ademend, wat helpt om oververhitting te voorkomen.

Katoen flanel is relatief duurzaam, maar kan na verloop van tijd wat pillen (kleine bolletjes stof) ontwikkelen door het gebruik en wassen. Regelmatig borstelen en voorzichtig wassen kunnen dit verminderen.

Katoensatijn

Satijn is geen soort stof, maar een weeftechniek. Bij deze weving worden de draden op een zodanige manier geweven dat er meer draden aan de oppervlakte van de stof liggen. Dit creëert een luxueus zacht, glad en glanzend oppervlak. Satijn wordt vaak verward met zijde omdat zijde standaard met een satijnweving wordt gemaakt. Ondertussen mogen ook andere stoffen zich satijn noemen. Katoensatijn is dus gemaakt van 100% natuurlijk katoen.

In tegenstelling tot andere stoffen onttrekt satijn geen vocht en olie uit je haar. Hierdoor heb je minder last van pluis, gespleten haarpunten en klitten in je haar. Hetzelfde geldt ook voor je huid. Satijn irriteert de huid minder en onttrekt minder vocht en olie aan je huid.

Het is belangrijk om het op de juiste manier te wassen en te onderhouden om de glans en zachtheid te behouden. Was en droog katoensatijn altijd binnenstebuiten om verkleuring te voorkomen.

Welke stof past bij jou?

Twijfel je nog over welke stof je best kan kiezen voor je bedovertrek? Aarzel niet en kom langs in één van onze winkels. Onze slaapexperts met meer dan 30 jaar ervaring beantwoorden graag je vragen!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

welke stof kiezen voor beddengoed

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld