Wat is de juiste hoogte van een bed?

Wat is de ideale hoogte van een bed? Dit is een veelgestelde vraag bij het kiezen van een nieuw bed, en het antwoord hangt af van verschillende individuele factoren. Een standaardhoogte die voor iedereen geschikt is, bestaat niet. Het is essentieel om rekening te houden met je specifieke behoeften om de optimale hoogte te bepalen en zo een comfortabele slaapomgeving te creëren.

De juiste hoogte voor optimaal comfort

1. Lichaamslengte

Een van de belangrijkste factoren om in overweging te nemen bij het bepalen van de hoogte van een bed is je lichaamslengte. Een bed dat te laag is, raden we steevast af om rugklachten en andere ongemakken te vermijden.

Een bed dat een beetje te hoog is, kan geen kwaad, maar je wilt niet dat het verschil te groot is. Een bed dat veel te hoog is, bemoeilijkt namelijk het in- en uitstappen en verhoogt het risico op een letsel, vooral als je uit bed zou vallen. Het vinden van de juiste balans is cruciaal voor optimaal comfort.

2. Mobiliteitsniveau

Je mobiliteitsniveau is een belangrijke overweging. Als je mobiliteitsproblemen hebt, heb je vaak baat bij een iets hoger bed om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Je hebt namelijk minder kracht nodig om op te staan.

Heb je zorg nodig? Overweeg dan een bed dat in hoogte verstelbaar is. Dit geeft je meer flexibiliteit. Daarnaast kunnen je zorgverleners ergonomisch werken.

3. Onderhoudsgemak

De juiste hoogte van een bed zorgt ervoor dat je het ergonomisch kunt opmaken. Bij een laag bed moet u zich meer bukken, wat een chronische overbelasting van de rugspieren kan veroorzaken. Als uw bed hoger staat, ervaart u minder druk op de tussenwervelschijven tijdens het opmaken.

Heeft je bed hoge poten? Dan kun je makkelijker onder het bed schoonmaken, waardoor de hygiëne van je slaapomgeving verbetert. Een schone slaapkamer draagt niet enkel bij aan je slaapcomfort, maar ook aan je gezondheid.

Hoe bepaal je de juiste hoogte van een bed?

Hoe kun je nu precies de juiste hoogte van een bed bepalen? Een eenvoudige methode is om op de rand van het bed te gaan zitten met de voeten plat op de vloer. Als de knieën een rechte hoek van 90 graden vormen, dan heeft je bed de ideale hoogte.

Je kunt ook naast je bed staan. Komt de bovenkant van het matras of de topper tot aan jouw knieholte? Dan is dat de ideale hoogte om in je bed te stappen.

Een bed of een boxspring?

Als het gaat om bedtypes, varieert de hoogte tussen een normaal bed en een boxspring. Een normaal bed is gemiddeld zo’n 40 cm hoog. Een boxspring is vaak een stuk hoger dan een normaal bed. De gemiddelde hoogte van zo’n boxspring is 50 tot 60 cm, maar er zijn ook boxsprings met een hoogte van 70 cm. Daarnaast kunnen het matras en de topper de totale hoogte van het bed aanzienlijk beïnvloeden.

Twijfel je nog?

De juiste hoogte van je bed draagt bij aan een goede nachtrust. Gun jezelf meer energie en minder klachten en neem contact op met ons. Onze slaapexperts hebben meer dan 30 jaar ervaring en beantwoorden graag je vragen. Of kom langs in onze vestigingen voor een gratis adviesgesprek. We kijken samen naar jouw individuele slaapbehoeften en gaan op zoek naar de juiste hoogte van jouw bed!

Plan afspraak

Maastricht Simpelveld

Bezoek
een van onze
vestigingen

bekijk openingstijden

Maastricht

Akersteenweg 60
Maastricht

Parkstad

Irmstraat 54 – 60
Simpelveld